19. 2. 2015

The Order: 1886 - Jason Graves

The Order: 1886 se během posledních několika měsíců stal vysoce očekávanou hrou pro konzoli Playstation 4. Nyní se už odpočítávají hodiny do startu a celý herní svět je zasypáván touto novou značkou od studia Ready at Dawn. Neřeší se jen bezkonkurenční audiovizuální stránka, ale i délka samotného hraní. Celá kauza je vyloženě úsměvná, protože jiné oceňované hry se daly dohrát za mnohem kratší dobu (Last of Us za rekordních 3,5 hodiny), nemluvě o tom, že délka neznačí zábavnost. Tento zbytečný a zaslepený hate ubližuje všem hráčům, nemluvě o samotném studiu. Škoda, protože atmosféra je naprosto pohlcující a jak bylo zmíněno na začátku, technická stránka, připomínající renderovaná videa, těžko hledá konkurenci napříč platformami. A stejné nadšení člověka provází z audia, kdy zvuky a především hudba, jsou patřičně kulervoucí a celá produkce se blíží blockbusteru jak z Hollywoodu. Rozhodně je o co stát. Viktoriánský Londýn 19. století v alternativní minulosti byl těžko někdy lépe zpracován než právě v The Order s navrch přidanými vlkodlaky.



Nedávno jsem hodnotil zatím poslední dobrodružství Lary Croft pod názvem Tomb Raider, kdy se o hudbu postaral Jason Graves. Stejně jako tehdy i nyní přinesl povedený hudební materiál vyrovnaně oscilující někde mezi velkolepou jízdou a hororem. Využívá k tomu především hluboce hrající cella, zářezy houslí a často i mužské vokály, ať už v decentním nebo monumentálním provedení. Úvodní "The Knight’s Theme" krásně ilustruje většinovou podobu soundtracku jak do použití nástrojů, tak pomalu plynoucího tempa s melancholickým nádechem. Jedna se o jednu z nejlepších skladeb na albu, které bez problému v podobném duchu sekunduje závěrečná skladba "Sir Galahad", jenž je přibalena k tapetě na plochu v Playstationu 4. Právě tyto skladby a motivy táhnou celé album a dokáží se zahrabat do fanouškovských srdcí. Jen škoda, že takto emocionálních zážitků není příliš, což je dáno samotným žánrem. Některé skladby jsme mohli zaslechnout už v některém z uvolněných trailerů jako track "Agamemnon Rising".



Vedle nádherných melodií se dočkáme i disharmonických pasáží přesně pasujících na průchody temnými uličkami nebo tunely starého Londýna. Nikdy to ale nezabředne do už slyšitelné lacinosti odfláknutého díla. Soundtrack The Order: 1886 je promyšleným dílem, který bude letos atakovat příčky nejvyšší (kde mám ten Bloodborne, sakra?:)), pokud jde o hudbu nebo grafiku. Pokud bych měl něco kritizovat, tak možná lepší provázání motivů a ne jen jednotlivé rozložení ve stylu trailerové hudby. Díky tomu by šla nahoru i hloubka samotné nahrávky. Přesto k posouzení doporučuji vhodný výběr doby pro poslech. Temnější, melancholické pojetí v dominantním a často ostře řezaném cellu si vyžaduje náladu a trpělivost. Jason Graves má za sebou už nějakou tu řádku soundtracků ke hrám, ale až Tomb Raiderem a nyní The Order si může získat velkou fanouškovskou základnu.


Vydavatel:Sony Classical
Datum vydání: 17. února 2015
Složil: Jason Graves
Orchestr řídil:
Nahrál:
Formát: Digital

1. The Knights' Theme 3:28
2. The Enduring Pride 2:16
3. Airborne Pursuit 2:43
4. The Rampage 3:18
5. Agamemnon Rising 2:48
6. The Darkness Within 3:29
7. Commandeered 2:30
8. In the Darkest Hour 3:13
9. The Covenant 2:18
10. The Hidden Enemy 2:10
11. A Knight's Burden 3:40
12. The Rebellion 3:56
13. An Uneasy Alliance 2:18
14. The Knighthood 3:39
15. The Edge of Sanity 3:08
16. The Scourge 4:53
17. The Enemy's Den 2:11
18. The Trial 3:39
19. Brother, Let Us Embrace 2:32
20. Last Man Standing 3:48
21. Sir Galahad 3:47


Celkový čas: 65:44

8/10

1 komentářů:

Aleš Lánsky řekl(a)...

Soundtrack jsem ještě neslyšel celý ale co jsem slyšel v samotné hře skvěle navozuje tu viktoriánskou obdobu Londýna a samotnou atmosféru.Jasoň Graves pro mě zabodoval se sérii Dead Space kde hudba ladila do scifi hororové atmosféry.Samotný soundtrack je těžce poslouchatelný to ano (pro mne nejlépe poslouchatelný byl Dead Space 3),ale ve hře fungovala skvěle.Stejně na tom je i loňský Alien Isolation od bratrů Hensonových kde samotné score je těžce poslouchatelné ale v samotné hře to dává perfektní atmosféru plné strachu a napětí.Ale zpět k Orderu,o hře samotné je těžké mluvit protože je jaká je graficky i celkově technicky zvládnutá výborně ale po herní stránce je toho za tuto cenu opravdu málo.Již zmíněný Last od Us já nevím ale já ho na první dohrání měl za 11 hodin a chtěl jsem si ho hned dát znovu,kdežto The Order jsem dohrál za jedno odpoledne u kamaráda a po druhé to hrát už nechci. Ale samotný soundtrack určitě pořídím ve hře se mi hudba líbila.Asi to nejlepší z celé hry.

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews