10. 5. 2014

Heavy Rain - Normand Corbeil

Přáli jste si někdy být součástí filmu, nebo ho aspoň interaktivně ovládat a rozhodovat, kdo bude žít a kdo zemře? Pokud se Vám líbil snímek Sedm Davida Finchera, tak ve videoherním průmyslu byste měli věnovat pozornost hitovce Heavy Rain na konzoli Playstation 3. Celý koncept je nesmírně originální, i když s ním právě studio Quantic Dream operovalo už v takovém Fahrenheit. Celé je to právě o ovládání filmečku, kdy procházíte postavou skrze lokaci a kolem Vás je hromada předmětů, které jsou označeny, a tím jste nabádáni si vybrat některý pro použití, čímž uvedete různé události do pohybu. Heavy rain v tomhle opravdu vyniká a momentálně se jedná asi o nejlépe zvládnuté filmové provedení ve videohrách, čímž s tím přichází i kritika, kdy někteří namítali, že je to na úkor hratelnosti. Dospělejší provedení hry ale těžko najdete.



Příběh sleduje Ethana Marse, který slaví narozeniny svého syna Jasona. Ten se v přeplněném nákupním středisku ztratí, Ethan ho následně najde na ulici, a když se za ním syn rozběhne, tak je poražen autem a zemře. Ethan při jeho záchraně leží taktéž zraněn a upadne na šest měsíců do komatu. I dva roky po nehodě Ethan trpí výpadky a agorafobií (strach z venkovních prostranství). S manželkou nekomunikují a jeho druhý syn Shaun je mu vzdálený do doby, než je unesen známým vrahem pod přezdívkou Origami Killer. Vrah si oběti vybírá mezi dětmi, jejichž těla jsou nalezeny vždy za několik dní daleko od místa únosu, u sebe mají origami podobu nějakého zvířete a orchidej na hrudi. Tak se roztáčí poměrně promyšlené temné detektivní drama, kdy můžeme ovládat hned několik propojených postav – Ethan Mars, policista Scott Shelby, detektiv FBI Norman Jayden a mladá novinářka Madison Paige.

Kanadský skladatel Normand Corbeil napsal hudbu k Heavy Rain a nahrál ji v Abbey Road v Londýně. Sám tvůrce hry David Cage prohlásil, že podle jeho zkušeností je hudba velice důležitá a dělá přibližně 50% prožitku ne-li více. A má pravdu. Heavy Rain se skutečně může chlubit povedeným doprovodem, který skvěle odráží temnou náladu celého příběhu, ve kterém se ukáže, co je schopný člověk udělat. Celé to připomíná v mrazivosti severskou tvorbu. Pokud jste nedávno slyšeli soundtrack ke Zmizení, tak víte, o čem mluvím. Ve většině jde o pomalou orchestraci s občasným dunivým připomenutím, jenž dodává údernost a melancholickým (sólovým) klavírem a smyčci. Skvěle to vyniká v žalostném motivu Ethan Mars Main Theme. Ten další je určen agentu FBI a je složen ve stoupající linii, která silně připomíná jedno slavné dílo Howarda Shora, není jím nic jiného než Mlčení jehňátek. A to tak moc, že by se dalo označit za vykrádání. Těžko říct, jak tomu je. Zůstal bych asi jen u té inspirace.



Madison Page získala nádherně dojemné téma někde na hranici romantiky s plíživou děsivostí s hlubokým cellem a celkově zaobalené do smyčcového hávu. Shelbyho téma dává na posluchače dýchnout noir atmosférou. Nádherná instrumentace ve všech polohách je obrovským kladem, který zastiňuje i poměrně slabou délku. Ta činí kolem 40-ti minut čistě orchestrálního doprovodu. Je to škoda už z toho hlediska, že samotná hra toho nabízí po hudební stránce mnohem více. Bohužel pro nás, při skládání k další hře od Quantic Dream, zemřel Normand Corbeil na rakovinu. Takhle se tedy musíme spokojit jen s touto verzí nahrávky. Ale i to stačí, aby se dalo mluvit o jednom z nejlepších soundtracku na videoherním poli. Pokud Vám tedy sedí spíše pomalejší hudba s melancholickým nádechem a občasným akčním doprovodem především ve druhé polovině, tak nemůžete u Heavy Rain šáhnout vedle. Ocenění BAFTA za nejlepší videoherní soundtrack roku je zasloužené.

Vydavatel: Sony Computer Entertainment
Datum vydání:23. února 2010
Složil: Normand Corbeil
Orchestr řídil: Normand Corbeil
Nahrál: ---
Formát: CD/digital

01. Ethan Mars' Main Theme 3:31
02. Norman Jayden's Main Theme 4:42
03. Before the Storm 2:55
04. Madison Paige's Main Theme 3:31
05. Scott Shelby's Main Theme 6:01
06. Lauren Winter's Main Theme 3:07
07. Painful Memories 1:29
08. The Chase (Madison's Action Soundtrack) 1:25
09. Redemption 1:39
10. The Bulldozer (Jayden's Action Soundtrack) 1:34
11. High Tension (Jayden's Action Soundtrack) 1:16
12. The Fight (Shelby's Action Soundtrack) 1:31
13. The Hold Up (Shelby's Action Soundtrack) 1:28
14. Looking for Shaun (Mars' Action Soundtrack) 1:36
15. Countdown (Mars' Action Soundtrack) 1:33
16. Last Breath 2:59


Celkový čas: 40:17

8/10 

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews