27. 4. 2014

Hvězdná pěchota (Starship Troopers - Expanded Score) - Basil Poledouris

Kdo zná Heinleinův román z roku 1959, tak ví, že nikdy nešlo o doslovnou filmovou adaptaci, pokud jde o verzi z roku 1997. Paul Verhoeven z toho udělal svou militaristickou satiru s úmyslně fašistickým podtextem a jak má ve zvyku, opět se snaží smazávat sexuální rozdíly (společné sprchy) mezi pohlavími. Díky tomu všemu zůstala jeho Hvězdná pěchota silně nepochopena už v době premiéry a podle toho dopadla jak u novinářů, tak u diváků. Trikově náročné a dodnes fantasticky vypadající dílo (nominace na Oskara za efekty, kdy vyhrál Titanic) se během let, jak je z nějakých důvodů u Verhoevenových filmů zvykem, stalo kultem. Sice ho následovaly další pokračování, ale ty už haprovaly mezi podprůměrem a odpadem, kdy neměly nic společného s úmyslnou hloupostí jedničky, ale jen s hloupostí. Trochu s obavami sleduji informace, že by Sony měla pracovat na remaku, jak nám ukázali Robocopem nebo Total Recallem. Sám považuji Verhoevenovu verzi za velice zdařilou, až vynikající. A určitě se o to postarala povedená hudba Basila Poledourise, který si udělal jméno Barbarem Conanem a právě Hvězdná pěchota představuje asi to nejvelkolepější s čím od té doby a i poté přišel.



Poledouris dostal na vytvoření hudby slušných šest měsíců a režisér požadoval strhující hudbu s bombastickou povahou. Basil to tedy vzal už dle názvu, takže se posluchač může těšit na sice čistě smyčcové a perkusní vyjádření bez sboru, ale o to údernější. Perkusní části navozují vojenský materiál a smyčcové se pohybují mezi až nacionalisticko-fašistickou agitkou, které samy o sobě už nutí ke srovnání s Hitlerovým Německem. Jen tedy s tím rozdílem, že zde je vše nablýskaně zabalené do sci-fi hávu. Možná právě tohle bylo trnem v oku mnoha kritiků. Ačkoli snímek s tímto umně pracuje a dokonale vše shazuje úmyslně dementními herci, tak se hudba snaží o něco obdobného, například hned úvodní „Intro and Fed Net March“ s militaristickým bicím a následným infantilním zpravodajským motivem. Když přeskočím vykouskované motivy, tak za zmínku každopádně stojí fantastický hlavní motiv v „Klendathu Drop“ začínající známým intrem postupně přecházejícím do nařachané podoby, kdy Poledouris všem ukazuje, jak má znít vojenská hudba. Výbušné dechové nástroje nedají nikomu spát. Motiv se opakuje například ve skladbě „Destruction of Roger Young“ či v „End Credits“.



Ke komerčnímu albu jsem měl poměrně dost výhrad, ať už šlo o délku (cca 36 minut) nebo jen o jakousi menší kompilaci několika motivů bez nějakého směřování a vývoje. Často byl hudební doprovod k Hvězdné pěchotě přirovnáván ke Dni nezávislosti, ale právě v něm si David Arnold s motivy vyhrál a všemožně je rozvedl. Proto mé podstatně lepší dojmy směřují k Expanded Score vydání, jenž nabízí dvojnásobný obsah se závěrečným desetiminutovým shrnutím v jedné skladbě. Bylo vydáno i album o dvou CD s dvěma hodinami hudby. Šlo samozřejmě o limitovanou edici 1000 kusů. Podstatné je, že většina výtek tak bere za své. Přesto zamrzí, že nejde o komplexnější provázanou záležitost, jakou byl Barbar Conan nebo skvělí Bídníci. Pokud Vám tedy nevadí silný vlastenecký nádech s částečným zesměšňujícím tónem, zároveň se spokojíte jen s takovým (záměrně) chladným přednesem, tak budete spokojeni. Komerční album bych vynechal a vrhněte se minimálně po Expanded Score z roku 2000, i když přijedete o píseň "Into It" Poledourisovy dcery Zoe.

Vydavatel: Varese Sarabande (?)
Datum vydání: 2000 (1997)
Složil: Basil Poledouris
Orchestr řídil: Basil Poledouris
Nahrál: ---
Formát: CD

1. Intro and Fed Net March (1:56)
2. Bugs Strike Back (0:36)
3. Kids and Bugs (0:17)
4. Ricos Perceptual Powers (0:42)
5. Carmen's Departure (0:55)
6. Losing Carmen (1:02)
7. Carmen's Test Flight (1:38)
8. Medic (0:25)
9. Wargame Victory (0:48)
10. In Space (1:03)
11. Punishment and Asteroid Grazing (4:50)
12. It's War (2:24)
13. Klendathu Drop (5:19)
14. Klendathu Massacre (0:58)
15. The Roughnecks (0:52)
16. Tango Urilla (3:51)
17. Hopper Canyon (2:44)
18. A Lone Survivor (1:28)
19. Incoming (2:56)
20. Bugs & #33 (2:20)
21. Ed-209 to the Rescue (4:46)
22. The Bug Threat (0:23)
23. Dizzy's Funeral (1:19)
24. Time for Counterstrike (3:05)
25. Destruction of Roger Young (3:27)
26. Who's with Me? (2:24)
27. Brainbug (3:57)
28. We're Still Alive (0:42)
29. They Will Win & #33 (4:01)
30. End Credits (10:04)


Celkový čas: 71:10

8/10

2 komentářů:

Oskar Fuchs řekl(a)...

Já knížku četl. Seržant Zim je tam daleko drsnější :-D Jo, je to kultovka!

Unknown řekl(a)...

Remake by měl být údajně bližší předloze. ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews