16. 3. 2014

Banshee (2. řada) - recenze seriálu

Tak máme za sebou druhou řadu seriálu Banshee. Zdá se mi to nedávno, kdy jsem netrpělivě očekával pokračování tohoto nářezu a nyní, po třech měsících, mám za sebou dalších deset dílů. Otázkou je, zda nový nášup od Cinemaxu se aspoň vyrovnal tomu předchozímu. Zatímco první série platila za televizní překvapení roku, tak nyní už z toho parta kolem Lucase Hooda těžit nemohla. Očekávání byla vysoká, takže jak to celé dopadlo?

Otázku není tak jednoduché zodpovědět, jak se může na první pohled zdát. Banshee pořád platí za neuvěřitelný náhul, kdy bitky neztratily nic ze své brutality, dynamičnosti a bolesti z každého úderu. Choreografie je opět parádní a některé scény braly na televizní tvorbu až dech, což platí hlavně o fantastické kameře přidávající na syrovosti. Tahle explicitnost, která není samoúčelná, ale prohlubuje vztah mezi postavami a událostmi (sex), dokáže vyvolat až nepříjemný a skličující pocity (mlýnek na lidské maso!). Po událostech v první sérii sledujeme Carrie ve vězení, Hood bude muset řešit hned několik problémů, kdy se nejspíš klíčovým stává příjezd „jeho“ syna , své si bude muset vyjasnit i někteří členové policejní jednotky v Banshee a do všeho se začne plést i FBI. Vše se tedy stává propojeným a různé události mají vliv i jinde.


V první sérii jsme mohli sledovat souboje s bossy, kteří jako by vypadli ze stránek komiksů (Albín z vězení). Druhá série se spíše stočila do racionálnějších vod, i když v závěrečném dílu přijde pro fanoušky Albína menší překvapení. Snad jsem touhle informací příliš neprozradil. Toho se v pokračování snažil nahradit obr Chayton, který slibuje pro třetí řadu velké věci a nejspíš bude v Banshee ještě větší horko než s příjezdem Rabitta na konci první série. Vzhledem k šokujícímu závěru nemohu více prozradit

Hlavní hvězdou přesto stále s přehledem zůstává charismatický bijec Anthony Starr jako Lucas Hood. O něm se dozvíme hned několik novinek z jeho minulosti (desátý díl plus internetové dodatky – zatčení a výslech za krádež diamantů). Ale ani nyní jsme se nedočkali jeho pravého jména, jen dalšího aliasu, takže snad třetí série nám prozradí pravé jméno „Lucase Hooda“ a možná i Proctor pochopí, proč po něm Hood začal tak jít. Nakonec právě on zůstal na vrcholu mezi zloduchy, kdy mu bude nejspíš zdárně sekundovat jeho svěřenkyně Rebecca vyloučená z řad Amišů. Ta několikrát naznačila potenciál k manipulaci, což prokázala v závěru při jednom ze dvou poměrně šokujících momentů. Hood rozhodně nebude mít v pokračování snadné spaní.


Ivana Milicevic (Carrie) se s událostmi popasovala taky s přehledem, ať už šlo o vězení, rodinu nebo vyrovnání účtů s Rabittem. Hacker Job opět nešetřil a stal se z něho hláškující stroj doplňovaný Sugarem. Dcera Carrie Deva bude mít do událostí taky co mluvit. Nyní tedy můžeme jen doufat, že se Cinemax se všemi liniemi zdárně popere. Rozhodně si nechal spoustu dveří pootevřených (Deva, Emmett, Chayton, Alex Dlouhý stín atd.). Stejně jako u Temného případu ani zde nečekejte strhující tempo. Přednost má budování světa a charakterů. Nižší hodnocení oproti minulému zážitku tedy spíše pramení z chybějícího wow efektu, kterým se oháněla předchozí řada. Přesto se pořád jedná o jeden z vrcholů seriálové tvorby letošního roku, což lze prohlásit už s předstihem.

Vysílání: 10. ledna 2014 - 14. března 2014
Počet dílů: 10 (2. série)
Herci Antony Starr, Ivana Milicevic, Rus Blackwell, Matt Servitto, Steve Coulter, Trieste Kelly Dunn, Ryann Shane, Frankie Faison, Demetrius Grosse, Hoon Lee, Ulrich Thomsen, Claire Bronson, Anthony Ruivivar, Ben Cross
Studio: Cinemax
Tvůrci: Jonathan Tropper, David Schickler
Délka: cca 55 minut

8/10


0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews