7. 3. 2014

300: Vzestup říše (300: Rise of An Empire) - filmová recenze

Na první třístovku si příliš nevzpomínám. Viděl jsem ji jednou v kině a nutkání si to zopakovat doma nepřišlo. Tyhle digitální hrátky mě příliš neberou, i když se určitá chytlavost látce upřít nedá. Chápu i některá tvrzení o kultovnosti filmu díky patřičné komiksové stylizaci. Nyní byla možnost zhlédnout dvojku s podtitulem Vzestup říše, kde sice některé mohlo mást, že budou sledovat jakési pokračování jedničky, ale ve skutečnosti z většiny sledujeme paralelní události k Bitvě u Thermopyl. Máme možnost vidět řeckého generála Themistoklese toužícího po sjednocení své země a k tomu se mu nabízí skvělá možnost bojem proti perské armádě krále Xerxese. Tu vede Artemesie, skvělá válečnice, rozená Řekyně, ale vychovaná v Persii. Zatímco se Themistokles snaží bránit v domnění, že se nakonec objeví Sparťané, tak Artemesie plánuje Řecku svou pomstu.

Už není rok 2006, kdy do kin vtrhla Bitva u Thermopyl a dala vědět, že tu je nějaký Zack Snyder. Ten už zaujal zajímavým hororem Úsvit mrtvých, ale pokračování hrdinných Řeků přenechal Noam Murrovi, pro kterého je to vesměs prvotina. Snyder mu hlídal záda v producentském křesle a sám se stará o vznik pokračování Muže z oceli, kde se potká i s novou podobou Batmana. Všichni jsme určitě zvědaví, zda tentokrát nezlikviduje celou planetu. Přesto jeho osobitý styl ve zpomalených záběrech zachycuje Murro s přehledem. Sice jsou některé záběry zbytečně nepřehledné a natočeny nepochopitelně zblízka, ale některé bojové scény mají koule. Těžko nás dnes něco ohromí, což platí především o bitevních scénách, kdy mě od Návratu krále snad každá nechala klidným. I tak se nemá režisér za co stydět a servíruje slušné scény především na moři, kdy se digitální krví nešetří. A to je jeden z několika problémů. Sice jsou některá jatka slušně efektní, ale nic to se mnou nedělalo právě díky přehnanému digitálu. Chápu komiksovou stylizovanost, což nic nemění na faktu, že bych dal přednost realističtějšímu pojetí. Jak by to asi vypadalo v podobě skvělého Království nebeského?


Tím se dostávám k efektům. Ty haprují od povedených, až po ty méně. Jejich nevyváženost jde ruku v ruce se stupidním rozhodnutím nainstalovat do kin promítačky Christie s mrzkým rozlišením 2K, což je jen kousek nad Full HD (1920-1080p) pro domácí sestavy. Tohle roztáhnout na jedenácti metrové plátno chce velkou odvahu. 4K by tomu slušelo podstatně více a především filmům, které jsou takto točeny. Jacksonův Hobit je dokonce natáčen v 5K rozlišení (5120-2700), což nám může být ale jedno díky nulové podpoře. Je to obrovská škoda, protože díky tomu zanikne hromada detailů, které by například 300: Vzestup říše silně prospěly, aby nedocházelo ke zkoumání matného obrazu. Sice se zatím nic nevyrovná zážitkům z kina, ale v rozlišení a tím i přehlednosti, je domácí Full HD nejspíš před ním. Troufám si tvrdit, že na blu-ray bude vypadat Vzestup říše podstatně lépe, pokud jde o triky a prokreslenost obrazu i přes obrazové zrno jako u jedničky.

Vedle slušné akční stránky, která vždy skončí někde na hranici, aby nezačala opravdu nudit, stojí za větší zmínku výkon Evy Green, kterou někteří znají z Království nebeského nebo bondovky Casino Royale. Ta je v roli Artemesie famózní a strhává na sebe veškerou pozornost. Společné momenty se Sullivanem Stapletonem (Themistokles) patří k tomu nejlepším, co snímek nabízí. Její Artemesie má manipulativní ženskost a přitom dravou brutalitu, aniž by musela použít meč. Tam, kde film přišel o charisma Butlera, tak tam ho nahradila právě Eva Green. Díky této roli bych si ji dokázal představit jako akční hrdinku nového tisíciletí. Snad si to v Hollywoodu uvědomí včas a ne jako v případě Liama Neesona.


Ještě pár slov ke Stapletonovi. Ten hraje velice slušně, i když je mu vyčítáno, že nedosahuje charismatičnosti Gerarda Butlera. Vždyť ani takový být neměl. Proto mi taková kritika přijde až směšná. To, co považuji za skutečný problém je nudný scénář. Ten se soustředí jen na dvě části – bitva a proslovy proložené patosem. Díky tomu neskutečně trpí tempo a je to znát i na hudbě. Chvíli duní sál, poté to ustane, zase začne a takhle pořád dokola. Schválně si toho všímejte, jak se jede podle stejného vzorce po celou hodinu a půl. A když už jsem u hudby, ta ve filmu funguje, jak si člověk u tohohle typu snímku představuje. Na starost ji dostal Junkie XL, který se pyšní spoluprací s Harry Gregsonem-Williamsem (Domino) nebo dokonce s Hanzem Zimmerem (Temný rytíř povstal, Inception). Jeho předností jsou synťáky, tudíž nic jiného ani nečekejte. Veškerá hudební složka se skládá z elektroniky, především perkusní. Často jsem slyšel podobnost s Mužem z oceli, což je pro mě celkem zápor.


Celkově nemohu říci, že bych byl z filmu nějak nadšený nebo zklamaný. Spíše mě nechal chladným, bez emocí. Sledoval jsem jen určitou koláž barevných obrázků proložených patetickými proslovy na obou stranách barikády. Některé zpomalené záběry mě taky iritovaly, protože mi přišlo jako by snímek lépe fungoval v běžné rychlosti. Wachowští tu zpomalenost měli lépe vychytanou se správným dávkováním (Matrix). Měl jsem pocit, že kdyby se zpomalené scény pustily v klasické rychlosti, tak je film o polovinu kratší. Na druhou stranu je jasným plusem herecké obsazení s některými veterány z jedničky (David Wenham, Lena Headey) s dominující Evou Green, která své fanoušky potěší nejen odhaleným vrškem, ale hlavně skvělým výkonem své fanatické válečnice. Užívá si každou vteřinu a s ní i diváci. Bohužel není na plátně celou dobu, takže jsme nuceni sledovat většinou nic neříkající proslovy, což vlastně odhaluje prázdnost celého děje. Podobně je na tom hudba při samostatném poslechu. Historik může na návštěvu rovnou zapomenout, za to mládež by měla být z většiny nadšená. Zbytek nejspíš zůstane jen u suchého „hmmm, dobrý“.

Distributor: Warner Bros.
Premiéra: 7. března 2014
Délka: 102 minut
Rozpočet: 100 milionů dolarů
Žánr: akční, fantasy
Režie: Noam Murro
Herci: Lena Headey, Eva Green, Rodrigo Santoro, Sullivan Stapleton, David Wenham, Jack O'Connell, Hans Matheson, Callan Mulvey

+ herci v čele s Evou Green, některé akční scény, 

- nudný a plochý scénář, s ním přichází několikrát i nuda

6/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews