19. 9. 2013

10 000 př.n. l. (10,000 BC) - Harald Kloser

Těžko říct, jak si má člověk vyložit film 10 000 BC Rolanda Emmericha. Na jednu stranu se to dá brát jako fantasy pohádku a na druhou jako historické zobrazení dle knihy Fingerprints of the Gods: The Evidence of Earth's Lost Civilization Grahama Hancocka. Můžeme sledovat pravěký kmen lidí, v čele se svým vyvoleným, který se k té roli musí teprve probít přes hordu nepřátel. Jeho milou unesli technologicky silnější nepřátele a pátrání je zavede až k rozvinuté civilizaci, kde na stavbu pyramid používají mamuty. Scénář Emerichovi zabral tak jednu stránku. Neumím si představit, že by to rozepsal na více stránek. Zajímavější je ale myšlenka rozvinuté a silné civilizace, která dala základ pro Egypt v pozdější době. Film se nesetkal s dobrou kritikou a většinou se mu novináři vysmáli. Pro mě osobně je někde na průměru. Nějak mi nevadí, ale neskákal jsem ani nadšením. Prostě klasický Emmerich, co vyměnil mimozemšťany za mamuty a padající mrakodrapy na pyramidy. Je zbytečný lámat si hlavu s logikou a řešit, proč mají pravěcí lidé luxusní dredy, které by záviděl i kdejaký fanoušek kapely Korn. Smiřte se s tím a přežijete to.


A jak je od Patriota zvykem, hudbu už neskládá David Arnold, ale Harald Kloser, takže je potřeba se smířit i s tímto. Se soundtrackem mu pomohla dvojice Thomas Wanker, a Thomas Schobel a na filmu patří k tomu nejlepšímu. Schobel měl na starost různé primitivní etnicko-perkusní části. 10 000 BC je rozhodně nejpovedenější OST vzniklé ze spolupráce Emmerich/Kloser. Bohatá melodičnost a jedinečná orchestrace je až zarážející na to, o koho se jedná. Etnické vokály má na starost Joel Virgel ("Prologue", "Celebration" nebo "Food"). Druhou stránku alba tvoří majestátní symfonie postavená na dvou tématech. Hlavní téma je slyšitelné hned v decentním náznaku "I Was Not Brave" s jemnými smyčci s postupně se připojujícím dřevěným dechovým nástrojem. Na albu postupně převezme úlohu v gradujícím zastoupení, jako ve skladbě "Lead Them" a v monumentálnějším provedení v "Sea of Sand". Tahle myšlenka je více rozprostřena v "The End" a "End Credits".

Dalším motivem je ten pro postavu Evolet v provedení svůdnějších dechových nástrojů. Proti tomu působí až dravým způsobem téma pro Egypťany v "Mountain of the Gods" s vokálními výkřiky či bubny pro hudební podkres zotročení. Je škoda, že celkem povedený soundtrack sráží jeden zásadní problém. Zkuste si pustit Krále Artuše Hanse Zimmera a bude vám to hned jasný. Hlavní motiv jsme právě slyšeli už tam. Člověku se dere do hlavy i slovo plagiátorství, jak moc je to podobný. Ale Hans je správně zticha, sám má máslo na hlavě. Tentokrát je ale vykrádán on. Kloser se to sice snaží různými změnami maskovat, ale postup je stejný.


Co si myslíte o filmu 10 000 BC už nechám jen na vás, přesto hudba je povedená a nebýt problémů s autorstvím, tak by to bylo někde kolem osmičky. Pokud hudbu z Artuše neznáte, tak si můžete něco málo přihodit. Je škoda, jak to Kloser pohnojil. Když konečně přijde s něčím opravdu kvalitním a poměrně originálním (!), tak se ukáže, že jde vlastně jen o částečnou kopíraci práce druhých. Není to doslovné převzetí motivů, ale já si toho všiml hned, aniž bych musel obě díla hned studovat. Výsledná známka je tedy více než zasloužená. Nepromíjím to Zimmerovi a nebudu ani Kloserovi. Jedna věci je inspirovat se něčím a druhá převzít to.

Tržby v USA : 95 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 108 milionů dolarů
Tržby za víkend : 36 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 270 milionů dolarů
Rozpočet : 105 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 7.3. 2008
Distributor : Warner Bros.
Délka : 109 minut
Žánr : fantasy, dobrodružný

1.  Opening 2:43
2.  Mountain of the Gods 1:56
3.  Speech 3:01
4.  Evolet 2:44
5.  Mannak Hunt 2:08
6.  Celebration 1:29
7.  I Was Not Brave 1:48
8.  Night of the Tiger 1:37
9.  Lead Them 2:28
10.  Terror Birds 3:22
11.  Wounded Hunter 1:51
12.  Food 1:59
13.  Good-Byes 1:13
14.  Sea of Sand 2:41
15.  Wise Man 1:40
16.  He Was My Father 1:05
17.  Mark of the Hunter 2:45
18.  Free the Mannaks 1:47
19.  Not a God 2:35
20.  You Came For Me 2:06
21.  The End 3:18
22.  10,000 BC / End Credits 2:55

Ukázka OST

Celkový čas: 49:11

6,5/10

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Tak to se mě moc ptáš. Ta kniha není špatná a nutí k zamyšlení, ale ve spojení právě s fantasy to působí celé tak...koňsky. Na druhou stranu, hromada filmů z dávné minulosti, včetně King Konga (1933) je vlastně dost podobných. Tyhle "monster movies" byly dříve hodně v kursu, ale dnes to už nefrčí. Vlastně takový Pacific Rim je to samé, jen je usazený v alternativní budoucnosti.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

To souhlasím. Pokud je vytvořený samostatný svět, tak se dokážu přizpůsobit, ale pokud to vychází z naší doby a jsou do toho zakomponovaný nesmyslný fantasy prvky, tak s tím mám problém. ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews