16. 8. 2013

Percy Jackson: Moře nestvůr - filmová recenze

Kritika se na Percyho dvojku valila snad ze všech možných stran. Ještě nenastala ani celosvětová premiéra a už jsme měli možnost zjistit, jaký je film propadák. Ale i přesto všechno jsem mu dala alespoň kapku naděje a dostavila se na premiérové promítání v kině. Druhý díl celé PJ série nás opět dovedlo do tábora polokrevných, v němž žijí děti mystických řeckých bohů. Trénují na případnou obranu tábora, snaží se zvládat svou hyperaktivitu a dyslexii a v podstatě prožívají stejný život jako obyčejné děti. Ovšem jednoho dne je klid narušen útokem býka, který poškodil obranný štít tábora a tím obnovil smrt Thaliina stromu. Percy se se svými přáteli vydává najít Zlaté rouno, jenž dokáže vše oživit. A jak to tak bývá, cesta, která vede do Moře nestvůr, je strastiplná, na každém rohu je překážka v podobě nějaké mystické příšery či dalších polobohů, kteří rouno chtějí pro oživění Krona, mocného vládce titánů.


Příběh nás baví od začátku do konce. Vzhledem k dost nevysvětleným informacím je film vytvořen spíše pro fanouška a nebo pro člověka, který aspoň četl knihu. Právě tady je možná ta chyba, na které si kritikové smlsli. Nepochopili příběh, tudíž film považovali za blbý výmysl. Avšak námět je originální a jediná možná chyba je v nepříliš dobrém zpracování.
Film je obohacen o mnohé počítačové animace, řekla bych, že někdy je to až přehnané, ale je to fantasy, proto se v něm meze nekladou. Co bych vyzdvihla, tak to je originálně zpracovaný, v Orákulu vyprávěný příběh, který se nám odehrával prostřednictvím obarvených okenních skel, či zajímavě působící Kronos, u kterého tvůrci chtěli pozvednout jeho smrtelnost. Tyto animace jsou vskutku originálními, ale vadí mi na nich, že jsou příliš kýčovité a křiklavé, můžu k tomu přičíst i vnitřek Charybdy. Film pro děti je prostě filmem pro děti a tady to barvičkami jenom hýří. Je potřeba s tím počítat.


Jakožto člověk, který si přečetl knihu můžu soudit, zda postavy ve filmu měly tu správnou hloubku zpracování. Kritika často narážela na vztah Percyho k Annabeth, který byl podle nich odstrčen do pozadí, což ale v rámci knihy bylo správně. V tomto díle měl být vyzdvižen hlavně vztah Percyho k jeho nevlastnímu bratrovi Tysonovi a tak to ve filmu i bylo. Co mě ale nepotěšilo byla absence skoro všech bohů, což by se v příběhu o nich nemělo stát. Pochopitelně mi tam tedy chyběl herec Sean Bean jakožto představitel Dia. A když už jsme u těch postav, tak taky nechápu, proč byl kentaur Cheiron nahrazen jiným představitelem, což ale beru osobně jako plus. Připadal mi totiž přesvědčivější, než předchozí představitel Pierce Brosnan. Jelikož jde o fantasy, máme co dočinění s počítačovými postavami. Tady se nejvíce blýsknul červenooký zombie vůdce na Clarissině lodi, či kyklop Polyfémos střežící Zlaté rouno.  


Ještě doplním, že soundtrack, který už recenzoval Avari byl v celku povedený, jednotlivá skladba dobře obohatila, každou scénu ve filmu. Já bych vyzdvihla melodii motivující Diovu dceru Thalii (Thalia´s Story), i přesto, že jiní tvrdí, jak je skladba okoukaná a nezajímavá.
I přes veškerou kritiku jsem se nenechala ovlivnit a napsala svůj vlastní názor. Film považuji za průměrný, ale ne za propadák. Měl něco do sebe, pobavil a námět byl originální. Klidně bych přivítala pokračování, ale propříště s titulky, na dabingu jsem v kině byla naposledy. Děs.
Recenze na OST.

+   originální námět, vztahy, rozmanitost herců
-    dabing, křiklavost, absence některých postav

5/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews