10. 8. 2013

Elysium - Ryan Amon

Elysium je hodně očekávané sci-fi od tvůrců filmu District 9. Rozpočet od posledně nabobtnal do slušného rozměru a tak si Neill Blomkamp mohl dovolit hvězdu jako je Matt Damon a propracovanější technickou stránku. Děj není příliš komplikovaný. Ti chudí žijí na zdevastované Zemi a bohatí na orbitě v Elysiu, kde neexistují nemoci nebo hlad. Tato bohatá menšina se snaží ty dole udržet na uzdě a chránit si tak svou moc. V tomhle směru je to odlišené i obrazově, takže záběry ze Země jsou syrové, špinavé, zatímco ty v Elysiu sci-fi uhlazené. Damon se bude snažit tento nepoměr změnit. Otázkou je, jak se mu to povede vzhledem k reputaci tvůrců viz závěr Dictrict 9.


Tam, kde Blomkamp ušetřil, byl jednoznačně skladatelský post, do kterého dosadil neznámého Ryana Amona, pro něhož je to filmová prvotina. Neill slyšel některé jeho skladby na youtube a dal mu nabídku pro svůj film. Zde je ukázka z jeho skladby "Oracle". Až si poslechnete soundtrack, tak zjistíte o jak silnou podobnost jde. Jeho hudbu použili například v traileru na Avengers se skvělou skladbou "City of the Fallen". Amon v rozhovoru mluvil třeba o tom, jak ho režisér nechal skládat na slepo a řekl mu, ať používá fantazii. Docela odvážný krok a hlavně, když jde o jeho začátky. Výsledkem je tak opět hybridní soundtrack spojující elektroniku s orchestrem.


Polovina soundtracku je spíše atmosférická, pomalejší s občasnými perkusními výbuchy. Je znát složení soundtracku čistě k obrazu. Už při samostatném poslechu si toho člověk všimne. "Heaven and Earth" je přesně tou skladbou vystihující tuto část alba. Nikam se nežene a nechává plynout emoce a představivost. Za to druhá v pořadí "Fire up the Shuttle" je akčnější se sborem. Tady zase cítím trailerové základy tohoto mladého skladatele. Pro povedenou "You have no Idea" platí to samé. Dunivé elektro nám nedá odpočinout ani v "The Raven". Vzpomínky na Oblivion jsou ještě čerstvé. Občas cítím i ten Mass Effect 3.


Ženský vokál v "I don't Want to Die" a především v "Breaking a Promise" nebo "Matilda" se zase snaží hrát na city a jde jim to. Elektronika je zde správně upozaděná, aby to nepůsobilo chladně. Stačí lidský hlas nebo housle pro rozechvění srdce a Ryan s tímto pracovat evidentně umí. Nic zbytečně patetického. To samé v piánově-vokálové "Elysium" v závěru. Další skladby nás ale zase vrhnou do (trailerového) dění viz strhující "Heading to Elysium".


Problém nastává tam, kde je zároveň i klad. Album je více jak z poloviny dynamické, barvité, ale i tak dochází k záměně skladeb díky silně podobné instrumentaci. Těžko se velká část rozlišuje. Na tomhle by měl Amon v budoucnu zapracovat. Sice tu jsou občas odlišné prvky jako skřek zvířat v "I'm Right Behind You", ale je jich málo, aby to utáhlo celý soundtrack. Další chybou jsou délky velké části skladeb, kdy končí zbytečně brzy. Tohle je dáno nejspíš trailerovou zvyklostí. I tak dokázal Ryan překvapit a dostali jsme slušnou nálož. Víc než povedený začátek. Uvidíme kam se ve své kariéře dostane. Teď bych přál šanci i Thomasovi J. Bergersenovi z Two steps from hell. I zde leží velký potenciál.

1.  Heaven and Earth 4:27
2.  Fire Up The Shuttle 1:44
3.  Unauthorized Entry 4:35
4.  Deportation 1:54
5.  Darkness 4:49
6.  Things to Come 4:35
7.  You Said You'd Do Anything 3:29
8.  A Political Sickness 3:47
9.  Arming Projectile 1:25
10.  Zero Injuries Sustained 1:29
11.  I'd Like Them Dead 1:20
12.  You Have No Idea 2:11
13.  The Raven 1:57
14.  Let the Girls Out 2:07
15.  I Don't Want to Die 1:35
16.  Matilda 2:52
17.  Step Aboard 2:53
18.  Heading to Elysium 1:53
19.  Keep Them Busy 0:52
20.  When He Wakes Up 1:39
21.  We Do the Hanging 1:06
22.  Kruger Suits Up 2:25
23.  The Armory 0:58
24.  I'm Right Behind You 0:37
25.  Fire and Water 2:01
26.  The Gantry 1:08
27.  Breaking a Promise 3:17
28.  Elysium 3:44
29.  New Heaven, New Earth 2:22

Celkový čas : 69:11

8/10


0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews