13. 7. 2013

Terminator - Brad Fiedel

Dodnes se neví, zda byl Terminátor výsledkem nápadu scenáristy a režiséra Jamese Camerona nebo jen okopíroval Harlana Ellisona, který tvrdil, že si Cameron "vypůjčil" tento nápad z jeho dvou epizod The Outer Limits. Buď jak buď, první díl už je ve filmových brožurách a byl dokonce uložen mezi malý výběr filmů, které jsou určeny jako odkaz pro další generace. Už jako dítě jsem vyrůstal na příběhu Sarah Connor a jejího osudového boje se strojem z budoucnosti. Dodnes na film nedám dopustit a s dvojkou jde o jeden z vrcholů žánru akční scifi. U jedničky přitom pracoval Cameron jen s rozpočtem 6,4 milionů dolarů, přitom tržby šly k hranici 80 milionů. Šlo o obrovský úspěch na takhle malý film, k tomu s přístupností R. Kvalita se v tomhle případě dokázala prosadit. Bohužel bych chtěl mít slova chvály i pro soundtrack.


Brad Fiedel neměl za sebou příliš filmů a vlastně se moc nečinil ani po Terminátorovi. Nevím přesně, proč Fiedel ignoroval možnosti tvorby hudby a více se neprosazoval. Možná to bylo jeho stylem. Na Terminátorovi je tak moc vidět, proč nemám rád synťáky. Nádherná ukázka toho, jak dokáže zub času ohlodat elektronický zvuk. Hrozně rychle to stárne a Terminátor má jediné štěstí, že film je o hrozbě strojů, takže využití elektroniky působí takřka nadčasově. Soundtrack je směsice kovových a mechanizovaných zvuků suplujících pohyb stroje. Občas je to proložené i slušnou melodií, kdy ústřední téma zná snad každý a stalo se poznávacím prvkem celé série. Naprosto jednoduchá melodie hodící se spíše jako vyzvánění do mobilu. Jak už je ale zvykem, tak v jednoduchosti je síla. Tahle skladba se občas objevuje dokonce v melancholické klavírní podobě v "Sarah’s Destiny/The Coming Storm", což je jedna z nejlepších na albu.


Škoda, že zbytek už je jen atmosférická výplň s jednoduchými údery se skřípáním okolo. Za zmínku stojí už jen slušná melodie v "Gun Shop/Reese In Alley". V té době se musely synťáky vařit. Snažím se tedy brát zřetel na nízkorozpočtovost celého filmu, Fiedelovu (ne)zkušenost a věk nahrávky. K hodnocení jsem si vybral nahrávku z roku 1994/1995. Klasický soundtrack by měl hodnocení podstatně horší, protože neobsahuje takřka nic krom hlavního motivu, 15 minut skřípání a několik průměrných pop rockových písniček 80. let. Takže, pokud chcete investovat, tak jedině do edice z roku 1995. Nebo ještě lépe, vybral bych si mnohem zajímavější a propracovanější druhý díl.

01. Theme From ‘The Terminator’
02. ‘The Terminiator’ Main Title
03. The Terminator’s Arrival
04. Reese Chased
05. Sarah On Her Motorbike
06. Gun Shop/Reese In Alley
07. Sarah In The Bar
08. Tech Noir/Alley Chase
09. Garage Chase
10. Arm & Eye Surgery
11. Police Station/Escape From Police Station
12. Future Flashback/Terminator Infiltration
13. Conversation By The Window/Love Scene
14. Tunnel Chase
15. Death By Fire/Terminator Gets Up
16. Factory Chase
17. Reese’s Death/Terminator Sits Up/’You’re Terminated!’
18. Sarah’s Destiny/The Coming Storm
19. Theme From ‘The Terminator’ (August 29th, 1997, Judgement Day ReMix)


Celkový čas : 71:03

4,5/10


0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews